Moet ik mijn verwarmingsketel in de lente uitzetten?

Moet ik mijn verwarmingsketel in de lente uitzetten?

In de huidige context bereiken de energieprijzen recordhoogten. En dus, om geen stookolie te verspillen en de broodnodige besparingen te kunnen bewerkstelligen, kan men zich dus terecht afvragen of het bij mooi weer een goed idee is om de verwarmingsketel uit te schakelen! Maar is dat wel een goede zaak? Het Groupasol-team maakt de balans op:

Eerst en vooral, schakel geen verwarmingsketel uit die ook warm water produceert

Het eerste punt waarmee u rekening moet houden is het gebruik van uw ketel. Produceert deze enkel warmte om uw huis te verwarmen of ook warm water voor uw sanitair? Tenzij u de voorkeur geeft aan koude douches, raden wij u sterk aan om uw ketel niet uit te zetten! Anderzijds kunt u, afhankelijk van het model en de moderniteit van uw systeem, de uitschakeling van de ‘verwarmings’-modus programmeren, terwijl de productie van warm water behouden blijft.

Vervolgens hangt alles af van het type verwarmingsketel

Moet u de boiler uitschakelen wanneer de temperaturen terug stijgen? Het antwoord hangt af van uw type verwarmingsketel. Is het een oude of nieuwe generatie verwarmingsketel?

Oudere ketels, vooral deze met een waakvlam, verbruiken continu een kleine hoeveelheid stookolie, zelfs wanneer het niet nodig is om warmte te produceren. Deze oudere modellen verdwijnen echter geleidelijk uit onze huizen.

Als u een nieuwe generatie verwarmingsketel bezit, hoeft u niet naar de garage of de kelder te gaan om op de ‘OFF’-knop te drukken. Als er geen warmtevraag is, is hun verbruik bijna nihil en volstaat meestal een eenvoudige vermogensinstelling. Door uw ketel uit te schakelen en na een paar dagen weer in te schakelen, bespaart u dus eigenlijk geen geld.

Tegenwoordig is het aangeraden om de verwarmingsketel niet volledig uit te schakelen. Dit voorkomt mogelijke schade aan het verwarmingselement alsook het risico op een defect wanneer het systeem weer in werking wordt gesteld.

Draai de verwarming uit in plaats van de ketel

U merkt het, in het algemeen is het niet aan te raden om de verwarmingsketel in de lente uit te schakelen. Wat kunt u dus doen om geld te besparen als u uw woning niet hoeft te verwarmen? Het is nog steeds mogelijk om de verwarming uit te schakelen. U kunt ook nog de verwarming uitzetten. Om dit te doen, kunt u kiezen tussen drie verschillende opties. Ofwel heeft uw verwarmingsketel een werkingsmodus waarmee u de verwarming kunt uitschakelen, ofwel beschikt u over een kamerthermostaat waarmee u de temperatuur kunt verlagen die nodig is om de ketel aan te zetten, ofwel kunt u de kranen van uw radiatoren gewoon handmatig sluiten.

Tot slot, is de lente wel het juiste moment om de verwarming uit te schakelen?

In de lente is het weer nog erg wisselvallig. Koude perioden en zelfs ochtendvorst zijn daarbij niet ongewoon. Dit is vooral dit voorjaar het geval! En dus, om het niet koud te hebben, kunt u best nog even wat geduld aan de dag leggen en wachten tot de zomer met warm weer echt is aangebroken.

Wilt u op de hoogte blijven van de evolutie van de prijs van stookolie en onze goede deals?

Schrijf u in op de Groupasol nieuwsbrief en u mist niets!

Houd de temperatuur ’s nachts in de gaten

Maar hoe kies je dan uiteindelijk het juiste moment om de verwarming uit te zetten? Naar het weerbericht kijken lijkt een natuurlijke reflex. Het weer blijft echter zeer wisselvallig van maart tot mei, en dit kan bovendien elk jaar nog schommelen.Tijdens deze periode is een zonnige dag geen garantie voor een zachte nacht. Voordat u de verwarming voor langere of kortere tijd uitschakelt, moet u vooral letten op de verwachte minimumtemperaturen voor de komende nachten.

Er bestaan nog andere eenvoudige zaken die u kunt doen om uw stookolierekening te verlagen. Wij hebben ze in dit artikel even voor u op opgesomd.


Goed om te weten :

Dit weekend vindt er een nieuwe groepsaankoop plaats! Schrijf u in voor de gratis actie om zo op de hoogte te blijven van de prijzen die met de leveranciers zijn overeengekomen voor uw volgende stookoliebestelling.

Ontdek ook deze artikels om verder te gaan:


Sluit u aan bij Groupasol en haar solidaire kopers om uw stookolie tegen de beste prijs te krijgen!

Blog