Dennenhout verbranden in de open haard is uit den boze! Dat is toch wat u denkt, nee? Wel, u heeft bijna gelijk. Voor geperst hout zijn de regels enigszins anders. We geven hier wat meer uitleg.
Klassiek brandhout
In onze open haarden gebruiken we brandhout van hardhout omwille van de hogere dichtheid en het lagere vochtgehalte. Haagbeuk, beuk, es, eik, berk en andere soorten worden gewaardeerd om hun calorische waarde. Het gebruik van naaldhout moet daarentegen worden vermeden.
De gevaren van naaldhout
Een droog blok hout bevat nog tussen de 17 en 25% vocht. Zodra het blok in het vuur wordt geplaatst, is de eerste fase het drogen van het houtblok. Het vocht in het houtblok verdampt via de schoorsteen. Hierdoor vormt het verbranden van sparren-, dennen- of lariksstammen een groot gevaar voor uw installatie. De dikke, vochtige rook van harshoudend hout bevat sap en hars, waardoor uw schoorsteen verstopt raakt als deze afkoelt.
Dit restmateriaal wordt bister genoemd, en dit moet worden verwijderd door uw schoorsteen te laten vegen. Te veel bister kan immers ontbranden en schouwbrand veroorzaken. Begrijpt u nu waarom deze houtsoort absoluut wordt afgeraden?
Geperste houtblokken worden echter van naaldhout gemaakt! Waarom worden deze dan ook niet van hardhout gemaakt?
Samengeperst naaldhout
Bij geperst hout is het vochtgehalte zo laag dat het naaldhout geen vochtige rook meer produceert. Er wordt dus geen verstopping meer veroorzaakt! Elk type hout kan daardoor worden gebruikt. Er zijn zelfs geperste houtblokken die 100% naaldhout of een combinatie van loofhout en naaldhout zijn.
Zodra het vochtgehalte is verlaagd, wordt het gebruik van harshoudend brandhout interessanter dan loofhout. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat naaldhout hars. Deze hars werkt als een natuurlijke verbinding tijdens het samenpersen van het hout. Hierdoor kunnen de stukken hout aan elkaar worden gelijmd tot een granulaat zonder dat er chemische bindmiddelen nodig zijn. Deze hars vormt als gevolg geen gevaar meer omdat de rook niet meer vochtig is. Bovendien wordt het harsgehalte sterk verminderd tijdens het samenpersen van het naaldhout.
- Login of registreer om te reageren